Follow psyuser on WordPress.com

Obsesia originilor la Jung si Freud

Pentru Freud, religia a inceput ca urmare a unui omor primordial. Freud acceptase ideea lui Atkinson potrivit careia societatile primitive constau din un mascul adult si un numar de femele si tineri masculi care erau alungati de capetenia grupului cand deveneau indeajuns de maturi ca sa-i starneasca gelozia. Fiii alungati isi ucideau in cele din urma tatal, il mancau si isi insuseau femele sale. Freud sustine ca Dumnezeu este, nici mai mult, nici mai putin, forma sublimata a tatalui fizic  al oamenilor; de aici rezulta ca in sacrificiul totemic insusi Dumnezeu este ucis si jertfit. Acest omor al tatalui-zeu este stravechiul pacat originar al umanitatii. Aceasta vina a  sangelui este rascumparata prin moartea sangeroasa a lui Hristos. Aceasta teoriea lui Freud, sustinuta in Totem und tabu nu a fost acceptata de lumea stiintifica, cu exceptia catorva psihanalisti si a unor diletanti ai vremii.Totusi, la vremea respectiva, Freud incerca sa patrunda mai adanc decat predecesorii sai in adancul spiritului, ceea ce pentru el insemna o patrundere in inconstient. Nietzche, inainte cu 30 de ani proclamase „uciderea” lui Dumnezeu de catre om, pe cand Freud mai degraba proiecta nevroza unora dintre pacientii lui vienezi intr-un trecut mitic.

Pe Jung, asemanarile frapante intre miturile, simbolurile si personajele mitologice foarte indepartete unele de altele l-au determinat sa postuleze existenta unui inconstient colectiv. Continuturile acestui inconstient colectiv se manifesta prin ceea ce Jung a numit arhetipuri(adica structuri de comportament).Dupa Jung arhetipul principal este cel al Sinelui, adica a totalitatii structurii umane.In opinia lui, simbolul Sinelui este Hristos (pentru occidentali) iar realizarea Sinelui este o rascumparare. Spre deosebire de Freud, care dispretuia religia,Jung era convins ca experienta religioasa are o semnificatie si un scop.

Deci iata ca Psihologia credintelor religioase are o piatra de temelie in care sunt inserate nume precum Freud, Jung, Nietzche dar si Durkheim, cu a lui valoroasa”Formele elementare ale vietii religioase”.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s