Follow psyuser on WordPress.com

Zona eronata a Casniciei

Daca ar fi sa facem o radiografie a unei casnicii obisnuite, am observa probabil pe acel film un desen al dominarii si al supuseniei.

Unul dintre parteneri il domina pe celalalt.

Iata schita unei casnicii:

In momentul casatoriei, sotul are cu cativa ani mai mult. El are ceva mai multa scoala, in timp ce ea lucreaza intr-un domeniu unde femeile sunt majoritare(secretara, asistenta medicala, functionara,etc).Pentru ea, slujba reprezinta o ocupatie pana cand va deveni mama.

In primii  patru ani de la casatorie au aparut unul sau doi copii, iar femeia slujeste in casa ca mama si sotie. Din punct de vedere profesional este casnica. Ea isi petrece cea mai mare parte a zilei cu copii sau discutand cu vecinele, prinse si ele in aceeasi schema. Slujba barbatului este considerata foarte importanta, in primul rand pentru banii cu care se intretine famila. Reusitele profesionale ale sotului devin si reusitele sotiei lui, iar contactele lui sociale devin prietenii familiei. Rolul sotiei este sa aiba grija de casa, de copii si sa-i faca viata sotului confortabila. Dependenta fata de sot e un model din famila parentala si de multe ori sotia inlocuieste dependenta de parinti cu cea pentru sot. In mod similar, barbatul a cautat o partenera care sa-i vorbeasca bland, sa fie cuminte si sa-l incurajeze in convingerea ca el este stapanul. Deci, amandoi au gasit ce au cautat si ce au vazut o viata intreaga in materie de casnicii.

Dupa cativa ani de casatorie, intre patru si sapte, izbucneste criza. Partenerul cel supus se simte incoltit, neimportant si nemultumit.

In acest punct e posibil ca sotia obedienta sa-si puna intrebari legate de dependenta sa, inclusiv fata de parinti, sot, prieteni si chiar de copii si sa actioneze in acest sens. Incepe sa se opuna sotului dominant si refuza umilintele la care s-a supus „de dragul lui”.

Barbatul e aproape exclusiv preocupat de cariera, de contacte sociale si o nevasta plangareata e greu de tolerat.Daca e un barbat excesiv de autoritar(cu amprenta psihopatica), el anihileaza orice tentativa a femeii de a-si manifesta nemultumirea, uzand chiar si de agresivitate. Dar, in mod normal, el isi incurajeaza sotia sa fie mai independenta, sa-si ia viata in propriile maini si sa inceteze cu autocompatimirea. O indeamna sa caute activitati noi, sa nu mai fie atat de bleaga. Pe scurt, sa fie alta decat femeia cu care s-a casatorit. Si el incepe sa se schimbe. A devenit mai sigur pe el, mai pretentios, mai intolerant la slabiciunile altora, inclusiv ale sotiei sale. Este momentul in care sotul poate cauta debuseuri sexuale in afara casniciei.

O nevasta cu pusee de independenta il face pe barbat sa devina anxios, din teama de a-si piede pozitia dominanta. Atunci el, in dorinta de a-si pastra suprematia, incearca sa isi puna la punct partenera si sa ii demonstreze ca nu e egala lui. Ameninta chiar cu divortul. Uzual,doza masiva de dominare i-a amintit sotiei unde ii e locul.

Daca sotia insista sa inlocuiasca supusenia  cu increderea in sine este posibil ca sotul, care are nevoie sa domine pe cineva, s-o paraseasca pentru alta femeie, mai tanara, care-l va privi cu veneratie, de pe o pozitie inferioara, ea insasi fiind un obiect dragut de vitrina.Criza maritala este in toi, si un divort pare iminent.

Pe de alta parte, mariajul ar putea supravietui crizei, producandu-se o schimbare interesanta. Firul conducator al dominatiei si supunerii continua sa fie prezent, dar rolurile se inveseaza. Adesea se intampla ca sotul sa-si asume rolul de supus, de teama sa nu piarda ceva la care tine si pe care se bizuie. Sta mai mult acasa,se apropie de copii, iar atitudinea fata de nevasta suna cam asa:’Te-ai schimbat, nu mai esti fata cu care m-am insurat”. Poate sa se apuce de baut si sa inceapa sa-si planga de mila din nevoia de a-si manipula sotia.

Sotia si-a reluat serviciul, are propriul cerc de prieteni si poate un amant, ca razbunare  pentru anii de sclavie. Mariajul poate supravietui legal, dar dragostea si comunicarea dintre soti au disparut.  Daca nu divorteaza, cei doi devin doua enclave sub acelasi acoperis, cu un sistem de comunicare bazat pe desconsiderare reciproca.

Longevitatea unei casnicii nu inseamna si ca e de  succes. Acest joc al dominarii si supunerii nu are nimic in comun cu iubirea. Zona eronata dintr-o casnicie e data de tiparele de dominare si supunere. Intr-un mariaj reusit, fiecare trebuie sa fie dispus sa-l lase pe celelalt sa respire, in loc sa-l domine.

Cand o imbratisare iti ia aerul, nu mai e o imbratisare, e o tentativa de omor..


3 comentarii on “Zona eronata a Casniciei”

 1. Bogdanian spune:

  un diagnostic atat de elaborat, fara o solutie concreta (si nu poate fi intuita atat de usor)…

 2. Geta Salanta spune:

  O posibila „solutie” o gasiti in articolul „Despre casatorie”. Am folosit ghilimelele fiindca nu exista o solutie general valabila atunci cand e vorba de o criza in cuplu,dar exista solutii personalizate pentru fiecare caz in parte.

  • iulia spune:

   O radiografie exacta… foarte exacta . Acesta e drumul in majoritatea casniciilor, aceasta e trecerea prin viata pentru cei ce au ales sa se casatoreasca. Nu-ti ramane decat libertatea interioara pentru supravietuire , cand nu mai gasesti alta solutie.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s