Follow psyuser on WordPress.com

Intimitatea la 16 ani

Iata-te adolescent, ai 16 ani. Am un pont pentru tine: esti într-o revolutie hormonala. Schimbarile care se produc în tine sunt dramatice. Totul se restructureaza. Eul tau se vrea expus. Parintii te enerveaza. Te refugiezi la calc. Noroc ca ai prieteni care te pot intelege. Îti explorezi curiozitatile sexuale…si iar explodezi; cu alte cuvinte…ai fitilul scurt. La stimulii care îti vin din exterior reactionezi instant, asta vreau sa zic. Uite, varstnicii au fitilul lung…nu reactioneaza decât târziu sau zîmbesc în coltul gurii si lasa lucrurile asa cum sunt. Copii de asemenea, sunt ascultatori, deci au fitilul lung. Tu esti la varsta celui mai scurt fitil.

Cât despre sex..hai sa-ti spun ceva. Stiu ca acum te explorezi …te atingi, si nu intâmplator. E ok. Masturbarea e în legea firii. Dar ce te faci cand vrei sa atingi o fata?

Cum se creeaza  intimitatea?

Imagineaza-ti un râu, un curs firesc a  intimitatii, pe care o sa ti-l descriu:

– privirea ta surprinde corpul celeilate persoane: dimensiunile, forma, culoarea…te atrage? In doar sapte secunde vei sti daca doresti sa o cunosti.Daca da…

– va  uitati unul catre celalalt, privirile se întalnesc. Simti o stânjeneala, simti ca te îmbujorezi, simti ca inima îti bate un pic mai tare?

– urmeaza contactul verbal: o discutie banala, legata de lucruri minore, dar care furnizeaza informatii cu privire la tonul vocii,  ritmul de vorbire, modul de gandire, apoi, hobbyuri, distractii preferate, opinii….simti ca aveti ceva în comun?

– momentul primei atingeri- aceasta este aproape întotdeauna nevinovata si non-sexuala: o strângere de mâna, o atingere intâmplatoare a mâinii celuilalt. Daca ea se fereste din calea atingerii tale, atunci va trebui sa-ti dai seama ca nu poti merge mai departe în sensul acesta. Daca gestul de atingere a mainii este primit cu caldura, acceptat, atunci poti trece la tinerea de mâna, mai întai ocazionala, iar apoi constanta. Tinerea de mâna reprezinta o declaratie oficiala care spune :”Nu mai sunt singur. Am pe cineva care se bucura sa stea alaturi de mine”.

– atingerile  progreseaza la tinerea cu bratul pe dupa umeri. O alta frontiera a fost depasita.Îmbratisarea pe dupa umar e un gest de proprietate.In acest punct relatia are o comunicare verbala limitata si un contact vizual limitat,dar cu un contact corporal apropiat.

– bratul care cuprinde talia: etapa de cotitura. Bratul pe talia partenerului semnifica un gest de proprietate peste o mai mare parte a corpului. Acum se dezvolta comunicarea veritabila si deschiderea personala: sunt împartasite secrete personale, discutiile ating aspecte profunde ale vietii voastre. Acum trebuie examinate în amanunt  tintele, valorile si convingerile fiecaruia. Acum este momentul când trebuie luata o decizie cu privire la viitorul relatiei. Cunosti asteptarile pe care le are în viitor partenerul tau de la tine? Le vei putea îndeplini? Îti va îngadui partenerul tau sa-ti dezvolti talentele si sa fii tu însuti? Daca exista îndoieli sau semne de întrebare acum e momentul pentru a spune „la revedere” fara resentimente.

– contactul fata catre fata- la acest nivel au loc trei tipuri de contact: îmbratisarea, sarutul intens si contactul prelungit al privirilor.Cand apar sarutarile, dorinta  sexuala isi intinde mrejele…

– urmatoarea atingere: mâna unui partener mangâie capul celuilalt în timp ce se saruta sau stau de vorba. Acest gest  denota un grad inalt de intimitate, la care ajung cuplurile  cu adevarat îndragostite…

– mana exploreaza corpul partenerului; sânii fetei sunt un punct forte al atractiei baiatului…au loc numeroase dezmierdari, uneori pe deasupra sau pe dedesuptul îmbracamintei fetei.De obicei, fata recunoaste ca trebuie sa se opreasca…(!)

– urmeaza saruturile pe sanul fetei…desigur intr-un loc retras.Punctul focal al excitatiei e cumva schimbat..cei doi sunt cuprinsi de o mare dorinta sexula si celor mai multe cupluri le va fi exprem de dificil a se opreasca în acest punct..

-mâna pe organele genitale: explorarea corpului partenerului ajunge la organele genitale; sunt mângâieri pline de pasiune si de dorinta sexuala…

– contact genital direct: intimitatea ce s-a format pas cu pas este completa.( totodata poate conduce la graviditate si la un nou ciclu a vietii.)

Cand etapele sunt sarite, omise sau parcurse in graba  legatura se slabeste si tinde sa se destrame, sau sa devina denaturata.

S-a constatat ca atunci cand un cuplu se desparte, dupa ce  au fost parcurse primele etape din cele descrise mai sus, tendinta este de a incepe cu un nou partener din etapa in care s-a terminat relatia precedenta.

O persoana care a avut un contact sexual  cu un alt partener va avea tendinta sa-si grabeasca noul partener catre contact sexual.

vezi cartea: Secretele comunicarii de Nancy L. Van Pelt, edit. Viata si sanatate, Bucuresti, 2006Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s