Follow psyuser on WordPress.com

Patul matrimonial si dorinta sexuala

Dormitorul unui cuplu este o oglinda a stadiului in care se afla relatia dintre ei.

Dorinta sexuala intr-un cuplu se diminueaza in timp, uneori dispare, dar sexul continua, ca o rutina. Si ca un strigat disperat a dorintei sexuale  de a exista si de a fi incununata de sex a aparut patul dublu.

Paturile duble favorizeaza iluzia ca doi parteneri care incep o viata amoroasa vor dori sa doarma alaturi o viata intreaga, cuibariti unul langa altul, in asternuturi albe si frumos mirositoare, ca patul dublu va fi un fel de uter matern, cald si protector, in timpul vulnerabilelor ore de intuneric, pana ce vine vremea ca realitatile zilei sa fie din nou infruntate.

Paturile duble constituie o parte a acestei fantezii decadente si pot juca un rol in disparitia dorintei sexuale si distrugerea misterului, fascinatiei si interesului in cadrul unei relatii.

Iluzia dragostei si a dormitului impreuna trece cu vederea realitatile legate de cei doi oameni: perioadele diferite de somn, obiceiurile nocturne,  mirosurile trupesti, comportamentul la trezire, program de lucru diferit.

Atitudinea intre cei doi „stalpi” ai cuplului se schimba in mod inevitabil in timp. In loc de a vedea in EL un amant, in timp, femeia vede in  EL  un membru al gospodariei, uneori chiar util, sau uneori ca pe unul dintre copii (un sot regreseaza repede la rolul cuiva caruia trebuie sa-i porti de grija, sa-l compatimesti, sa-l rasfeti, sa-l ierti, caci are nevoie continuu sa fie tratat cu bunavointa).  Exista prea putina stimulare. Prea putin mister. Tiparele comportamentale devin plictisitoare si de rutina. Amandoi partenerii par a fi multumiti sa lase lucrurile asa cum sunt. Patul dublu devine cel mai inconfortabil si mai lipsit de interes loc de mobilier din casa. Dormitorul  devine murdar si dezordonat sau asa de curat si de ingrijit ca nimic interesant nu se poate petrece acolo.

Privind atent la decoratiunile si mobilierul dintr-un dormitor cu pat dublu poti sa constati ca daca ani de zile nu s-a schimbat nimic…in pat lucrurile stau la fel…e doar rutina…dorinta sexuala a abandonat…

Nu inseamna in mod necesar ca paturile individuale vor garanta mentinerea interesului sexual…insa e demonstrat ca pentru ca un lucru sa fie in echilibru cele doi stalpi care il sustin trebuie sa fie la o oarecare distanta unul de celalalt.

Ce-i lipseste pe oameni de dorinta sexuala? Iata cinci motive:

1. Mediul: multi oameni afirma ca este cu neputinta sa te exciti daca atmosfera nu este cea cuvenita.

2. Semne fizice personale: bigudiurile nevestei, mirosul de bere a sotului, kilogramele in plus de dupa nastere, desfigurari datorate accidentelor, bolilor, repulsii datorita mirosului vaginului ori mirosul de nesuportat al lichidului seminal…

3. Stari emotionale si psihologice: grija, nelinistea , sentimentul de vinovatie fata de partener , uneori insotit de ostilitate inconstienta afecteaza dorinta sexuala.

4.  Asteptarile: cand exista asteptari nerealiste  legate de comportamentul patenerului iar aceste nu se indeplinesc dorinta sexuala poate fi inhibata.

5. Religia: biserica si religia sunt deseori percepute ca fiind mecanisme represive si reprobatoare ale activitatii sexuale. Interesant e ca si cei care nu au o relatie cu biserica si nu adera la o forma de religie au in ei  constiinta  faptului ca sexul e un pacat.

vezi cartea : Dorinta sexuala  de Francis Macnab, editura Iri. Bucuresti, 1977Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s