Follow psyuser on WordPress.com

Psihologia credintelor religioase

Religiile nu-si pun ambasade una in curtea celeilalte. Dar au toate acelasi tel. Uniunea cu Divinul, mai precis obtinerea starii de constiinta extinsa a individului .Toate religiile au acest scop. Pana si metodele de realiza acest deziderat, sunt in pricipiu, aceleasi. Introspectia (rugaciunea, meditatia), postul (purificarea), mortificarea simturilor.Fiecare pe calea lui. E ca si cand urcam un munte, fiecare pe cararea lui,cu traditiile specifice religiei lui. Toate religiile au in adancul lor credinta,ca si nucleu constitutiv, adica un cumul de emotii individuale, puternic centrate pe ideea de Divin, de entitate superioara absoluta. Credinta  este numitorul comun al tuturor practicantilor religiilor.

Psihologia credintelor religioase ar trebui sa foloseasca credinta religioasa a unui individ in scopuri terapeutice, dat fiind faptul ca personalitea individului normal are aceasta componenta in sistemul ei de valori.In unele situatii s-a reusit crearea unei aliante preot-psihiatru/psiholog in evaluarea/rezolvarea  unor cazuri pe fondul unor presupuse tulburari de personalitate, dar terenul e oarecum minat de dihotomia religie/stiinta. Consider ca psihologia are acest privilegiu, de a interfera cu religia, in interesul pacientului/credinciosului.

De asemenea  psihologia credintelor religioase ar avea un camp de cercetare a starii de constiinta extinsa, care e probabil cel mai bine reflectata de oamenii profund religiosi, de mistici. Tot din religie psihologia ar putea cerceta metode de elevare a personalitatii, cum ar fi rolul/efectele tacerii asumate(tapas), relatia maestru-discipol(comportamentul submisiv), efectul abstinenta/continenta asupra vietii individului.

In opinia mea nu exista granite intre religie si stiinta. Exista granite intre orgoliile diferitilor oameniLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s